Nizza Barbera er en stjerne i svøb ( og en klasse julevin )!
- Ulrik Laursen
- 27. nov. 2024
- 2 min læsning
I 2014 blev en Cru indenfor Barbera d'Asti lavet. 18 kommuner må lave Nizza, som skal vise det bedste af det bedste af Barbera. Deres krav til produktionen er mere stramme end Barolo områdets, så det skal tages seriøst. I min verden skal Nizzavine være en mere intens vin til specielle lejligheder, og det er ikke alle bønder, som mener dette, men diversitet er godt, så vælger jeg bare at holde mig fra de mere tynde og kedelige Nizza vine, som egenligt burde hedde Superiore, men det er en hel anden historie, vi kan diskutere over et glas vin ;-).
Jeg har tre Nizza, som kommer fra tre forskellige zoner og med tre forskellige udtryk. Alle har den fylde i munden, som jeg kan lide, men alligevel ikke helt ens. Det ville også være kedeligt med tre ens vine i min lille butik. De tre producenter, som jeg har er:
La Giribaldina i Calamandrana i Monferrato Piemonte.
Umberto Brema i Incisa Scapaccino i Monferrato Piemonte.
Dacasto Duilio i Agliano Terme i Monferrato Piemonte.
Tre vinhuse, som er meget anerkendte for deres Barbera i området med hver deres stil ud fra egne tanker og terroir. Alle tre Nizza har fra 4.0-4.3 score på Vivino, og som I kan se, har Emanuele fra Giribaldina lige fået en score på 95 i WineEnthusiast, som er en kæmpe score.
Det er vine, hvor man får en kæmpe kvalitet for pengene! Oven i det kan Barbera matche al mad fra antipasti, pizza/pasta, vildt og rødt kød. De kan dekanteres og nydes unge eller ligge i kælderen i 6-12 år og bare blive bedre og bedre.
Jeg skriver dette opslag til Jer, da jeg er stor fan af disse vine til julemaden. Den frugtige fylde og syren gør, at den fede mad ikke påvirker mund og mave så meget. Syren renser tungen, så den er klar til næste bid sammen den skønne Barbera frugt, af blommer og mørke bær, lurende i munden og kinderne til at lege med anden/gåsen/stegen og de brune kartofler. Oven i det genere rødkål ikke, da det har samme syre/sødme. Et kæmpe plus for mig er, at selv om vinen er fyldig, så føles maven ikke tung af fed mad og vin, da syren hjælper maven på vej med at spalte syren, så maven ikke er så oppustet. Så kan man også få lidt flere glas!!!!
De tre Nizza ligger i prisklasse 185-200kr flasken og de årgange, som jeg har kan sagtens drikkes nu, hvis man dekanterer dem først i et par timer før middagen. Server dem ved max 15-16 grader.
Gå ind og læs om dem på laurvin.dk og skriv meget gerne ved interesse for at købe de vine på 26646159 eller mail u.laursen@hotmail.com.
Rigtig god dag til Jer alle sammen.
Comments